Problem z rozrządem 1.4 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• rlapinski
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez strazakp
    prezes73, no masz rację ale jeżeli mechanicy robią w takiej samej cenie a może drozej to jednak wolę Aso nawet gdyby z gwarancją nie było tak łatwo. Warsztaty mechaniczne też mi nie dada pełnej gwarancji. Gdyby jednak warsztat jakis był znacznie tańszy (przypominam że Aso mam to zrobi w komplecie za 2150zl) to jeszcze nic zna myśleć a tak to wolę Aso.

[ Dodano: Czw 11 Sie, 16 07:08 ]
    prezes73, wyslalem pytanie do Aso o gwarancje (pisząc ze ostatni serwis robiłem sam) i dostałem taka odpowiedz:
    "Gwarancję ma Pan 2 lata tylko i wyłącznie na sam rozrząd"
    Czyli jezeli na skutek awarii rozrządu uszkodzą się inne podzespoly silnika to tego juz nie naprawia??
    Gwarancja w ASO to fikcja. U mnie rozrząd zaczął hałasować ponownie po roku czasu od wymiany. Auto było sprawdzane dwukrotnie i pomimo że stwierdzono hałas z okolicy rozrządu, to wg ASO jest on zbyt krótki aby kwalifikował się do wymiany. Zostałem więc z problemem sam i muszę za ponowną wymianę zapłacić z własnej kieszeni.

Zostaw komentarz:

• strazakp
    odpowiedział(a)
    prezes73, no masz rację ale jeżeli mechanicy robią w takiej samej cenie a może drozej to jednak wolę Aso nawet gdyby z gwarancją nie było tak łatwo. Warsztaty mechaniczne też mi nie dada pełnej gwarancji. Gdyby jednak warsztat jakis był znacznie tańszy (przypominam że Aso mam to zrobi w komplecie za 2150zl) to jeszcze nic zna myśleć a tak to wolę Aso.

[ Dodano: Czw 11 Sie, 16 07:08 ]
    prezes73, wyslalem pytanie do Aso o gwarancje (pisząc ze ostatni serwis robiłem sam) i dostałem taka odpowiedz:
    "Gwarancję ma Pan 2 lata tylko i wyłącznie na sam rozrząd"
    Czyli jezeli na skutek awarii rozrządu uszkodzą się inne podzespoly silnika to tego juz nie naprawia??

Zostaw komentarz:

• prezes73
    odpowiedział(a)
    prezes73, oczywiście że Castrola odpada ;-)
    Poprzedni właściciel jeżdżąc autem do Aso brał olej swój (od poczatku 0w40) i tak był wpisany w fakture więc problemu nie było.
    Z zalaniem nie ma nigdy problemów jak ma norme VW, gorzej jest jak coś się sypnie. W tym kierunku dowiedz się jak do tego podchodzą . Jasne że można wtedy się boksować że " taki zalaliście, więc w czym problem?" Ale lepiej się zorientuj (kiedyś TVN Turbo VW Golf przez inny filtr mimo że do tego silnika, tylko nie z ASO,nie uznali gwarancji), pamiętasz?

Zostaw komentarz:

• strazakp
    odpowiedział(a)
    prezes73, oczywiście że Castrola odpada ;-)
    Poprzedni właściciel jeżdżąc autem do Aso brał olej swój (od poczatku 0w40) i tak był wpisany w fakture więc problemu nie było.

Zostaw komentarz:

• prezes73
    odpowiedział(a)
    strazakp,
    To może przed wymianą rozrządu (lub jak będzie wymieniany) zrobić serwis olejowy u nich?
    Zorientuj się jak do tego podchodzą (twój olej i filtr) bo Castrola znając ciebie chyba nie dasz sobie wlać ;-)

Zostaw komentarz:

• strazakp
    odpowiedział(a)
    prezes73, no ostatni terminowy przegląd minął i na e był robiony w ASO ;-) zrobiłem sobie sam :-)
    Faktycznie pewnie tak by było jak piszesz. To może przed wymianą rozrządu (lub jak będzie wymieniany) zrobić serwis olejowy u nich?

[ Dodano: Sro 10 Sie, 16 16:37 ]
    crom.de, a to tak można? Bez opłat?

[ Dodano: Sro 10 Sie, 16 16:38 ]
    A jeżeli nie w ASO to gdzie w 3miesicie można by zrobić fachowo i w dobrej cenie rozrząd???

Zostaw komentarz:

• crom.de
    odpowiedział(a)
    strazakp, a dlaczego nie weźmiesz auta zastępczego? Ja od razu wołałem o zastępcze i miałem farta, bo napraw przeciągła się z piątku do poniedziałku (sobota nie pracują).

Zostaw komentarz:

• prezes73
    odpowiedział(a)
    strazakp, jak chcesz na nią liczyć (gwarancję)a coś się z rozrządem spier...li to : wymieniasz u nich serwisowy olej i serwisowy filtr? Pierwsze pytania w ASO czy tak jest- nie robisz tego....no to sam sobie odpowiedz jaka będzie ich odpowiedz na ten temat z uznaniem gwarancji.
    Niestety tak to działa

Zostaw komentarz:

• strazakp
    odpowiedział(a)
    prezes73, właśnie pisałem ze ze względu na pelna gwarancje. Rozrząd to nie klocki hamulcowe i wole miec gwarancje na części i usluge i jednym miejscu. Jezeli kupiłbym w Aso zestaw naprawczy i pojechał wymienić do jakiegoś mechanika to co z gwarancja w sytuacji awarii rozrządu??? Mechanik zrzucalby na części a Aso na mechanika ;-) Z kosztem bym dużo nie zaoszczedzil wiec wolę oddać jednak do Aso.

Zostaw komentarz:

• prezes73
    odpowiedział(a)
    wiem jakie cuda robią mechanicy ;-) stad brak zaufania
    To dziwię się że dajesz do ASO

Zostaw komentarz:

• strazakp
    odpowiedział(a)
    crom.de, to faktycznie sporo czasu by wysiedzieć tam na miejscu. Nby daleko do dmu nie mam tylko kiepski dojazd bez auta a pieszo za daleko jednak. Tak czy inaczej chwile będę chcial zostac by skontrolować czy faktycznie wymienili ten rozrząd. Pracowałem kiedys przez kilka mcy w Aso fiata i wiem jakie cuda robią mechanicy ;-) stad brak zaufania. Na ogol to podstawowe naprawy robię sam lub oddaje do swojego zaufanego mechanika ale ze względu na rozrząd i chęć posiadania pełnej (robocizna i części) gwarancji to wole dać do Aso.

Zostaw komentarz:

• crom.de
    odpowiedział(a)
    Mam zamiar zostac w aso na czas wykonywania uslugi
    To weź bochen chleba, wodę i parę książek. Kompletna wymiana zajmuje 7-8h. Ewentualnie znajdź ASO bliżej domu coby tak daleko nie było :wink:

Zostaw komentarz:

• Sony
    odpowiedział(a)
    Chciałbym się was poradzić na co powinienem zwróci uwage?
    Możesz poprosić o pokazanie stanu rozrządu po zdjęciu pokrywy przed demontażem, szczególnie napięcie łańcucha i pracę samego napinacza, oraz zażądać zwrotu wymienianych części (dla pewności, że je wymieniono).

Zostaw komentarz:

• strazakp
    odpowiedział(a)
    yunior81, no to dobrze bo na ogol to nie pozwalają a jedynie można cos tam zobaczyć na ekranach tv w poczekalni dla klientów. Ja zakładam ze takiej możliwości miec nie będę ale chciałby chociaż zobaczyc moment przed demontażem i tuz po montażu. A ile czasu to trwa?

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    W ASO, gdzie serwisuje Skody, mozna caly czas stac podczas naprawy.

Zostaw komentarz:

• strazakp
    odpowiedział(a)
    Zdecydowałem ze wrzesnien-październik br pojaze na wymianę rozrządu (Plichta Gdańsk, cena 2150zl za zestaw naprawczy+wszystkie dodatki z wymiana). Mam zamiar zostac w aso na czas wykonywania uslugi (mam kawalek do domu)Chciałbym się was poradzić na co powinienem zwróci uwage? Czy zażyczyć sobie obejrzenia przed demontażem i później po założeniu nowych części?

Zostaw komentarz:

• t_omko
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Sony
    Jakie miałeś objawy przed wymianą rozrządu i jaka powtarzalność ? Jak oceniono zużycie części i konieczność wymiany kpl po rozbiórce ?
    Kiedyś przy ok. 60tys. miałem jedno głośniejsze odpalenie, później od ok. 103tys już w miarę regularnie (3 na 5 porannych odpaleń z szuraniem łańcucha przez 1-3 sekundy oraz 1-2 na 5 odpaleń głośniejszych po pracy czyli 8-10 godzinach postoju) do tego dźwięk pracy mniej mi się podobał (miałem wrażenie że jest ciut bardziej metaliczny i na pewno mniej przyjemny dźwięk wydobywał się z silnika przy wysokich obrotach).
    Pytałem się w ASO odnośnie stanu części ewentualnie opinii mechanika na temat starego rozrządu i nikt nie był w stanie nic ciekawego powiedzieć prócz tego że po rozebraniu... przy ręcznym kręceniu było widać, że napinacz nie domagał.

Zamieszczone przez Sony
    Jakie masz wrażenia/doświadczenia z użytkowania latem i zimą Fuchsa 0W40 (kultura i cichość pracy silnika, odpalenia, praca rozrządu) ? - olej taki użytkuję od niedawna.
    W skodzie śmigałem na zalanym w fabryce Castrolu, Liqui Moly i Fuchs'ie OW30 i OW40. Zdecydowanie Fuchs z nich jest najlepszy i innego nie będę zalewał. Jeżdżę często na krótkich dystansach dlatego długo wybierałem najbezpieczniejszą dla silnika oliwę. Wysłałem do analizy próbkę zmienianego oleju i wynik był bardzo dobry dlatego polecam.

Zostaw komentarz:

• Marcinooo
    odpowiedział(a)
    Tylko raz mialem przy odpalaniu odglos łańcucha ale wydaje mi się ze rok temu auto pracowalo (nawet na postoju) ciszej wiec mysle ze jak mam juz 103kkm przebiegu a mam zamiar jeździć jeszcze 2-3 lata to warto zainwestować i miec spokój. Może jesienią odstawie do aso.
    Przypomnij sobie co wcześniej napisałem - u mnie de facto odpalił może kilka razy jakoś głośniej - postanowiłem wymienić bardziej prewencyjnie. A co się okazało - łańcuch był konkretnie poluzowany...tutaj na forum już był przypadek jak bez żadnych objawów wywaliło silnik :twisted: .
    A poza tym, powiedziano mi w ASO, że jak na razie mieli jeden konkretny przypadek z 1.4 TSI. Był to VW Golf, w którym zapaliła się kontrolka silnika. Po rozebraniu silnika okazało się, że łańcuch przeskoczył, ale jakimś cudem nie narobiło to bałaganu...auto miało ok. 50 tys km i według właściciela Golfa nie było wcześniej żadnych objawów...

Zostaw komentarz:

• Sony
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez t_omko
    Pewnie dobra oliwa i krótkie interwały pomagają przedłużyć życie.... ale nie wystarczą:>
    Jakie miałeś objawy przed wymianą rozrządu i jaka powtarzalność ? Jak oceniono zużycie części i konieczność wymiany kpl po rozbiórce ?

Zamieszczone przez t_omko
    i śmigam na Fuchs'ie Supersyn (wcześniej 0W30, od 2,5 roku na 0W40)
    Jakie masz wrażenia/doświadczenia z użytkowania latem i zimą Fuchsa 0W40 (kultura i cichość pracy silnika, odpalenia, praca rozrządu) ? - olej taki użytkuję od niedawna.

Zostaw komentarz:

• strazakp
    odpowiedział(a)
    kkuligowski, To niedrogo cie to wyszlo w sumie :-)
    Ja się chyba juz zdecydowałem i prewencyjnie wymienie komplet na zestaw naprawczy gdzie w jednym Aso dali cenę 1980 zl. Tylko raz mialem przy odpalaniu odglos łańcucha ale wydaje mi się ze rok temu auto pracowalo (nawet na postoju) ciszej wiec mysle ze jak mam juz 103kkm przebiegu a mam zamiar jeździć jeszcze 2-3 lata to warto zainwestować i miec spokój. Może jesienią odstawie do aso.

Zostaw komentarz:

• t_omko
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Sony
    Czyżby to tylko kwestia doboru oliwy i odpowiednio wczesnej jej wymiany, a nie wymiany rozrządu :wink:
    Pewnie dobra oliwa i krótkie interwały pomagają przedłużyć życie.... ale nie wystarczą:>
    Ja wymieniam olej co roku (ok. 13 tys.) i śmigam na Fuchs'ie Supersyn (wcześniej 0W30, od 2,5 roku na 0W40).

Zostaw komentarz:

• kkuligowski
    odpowiedział(a)
    Cisza jest cały czas, na zimnym i na ciepłym.
    Łańcucha nie było słychać tylko "warkot" czasami przy odpalaniu.
    Mechanik powiedział że jak na 76 tys to bardzo był już słaby. Widać było spory luz miedzy kołem a wariatorem. Na obu ślizgach spore ślady obcierania (ale chyba po to są )
    Ja oleju NIE wymieniałem. Wrócił mój o przebiegu około 5 tys km. Dolewka do stanu i jest OK.

Wczoraj zapłaciłem wreszcie za naprawę i całość mnie wyszła 1300 zł.

Zostaw komentarz:

• Sony
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kkuligowski
    Cisza nastała przy odpalaniu
    Czy wcześniej hałasowało przy każdym uruchomieniu np. z rana - czy też tylko sporadycznie ?, czy szuranie łańcucha było słyszalne na wolnych obrotach silnika ?

U mnie po przebiegu ok. 2 tys. km od zmiany oleju (teraz Fuchs 0W40) przestało hałasować przy uruchamianiu silnika. Przez te pierwsze ok. 2 tys. km jeszcze prawie każdego dnia hałasowało, czasem z rana, czasem po postoju w ciągu dnia, mimo że wymianę poprzedzono płukanką LM. Wcześniej miałem podobnie na Mobil 1 ESP 5W30.
    Rozrząd nie był robiony, a sam się przecież nie naprawił :shock: :roll: - zapewne układ smarowania się wyczyścił i dobrze nasmarował :wink:

Czyżby to tylko kwestia doboru oliwy i odpowiednio wczesnej jej wymiany, a nie wymiany rozrządu :wink:
    Zobaczymy co będzie dalej, ale teraz nie mam się do czego przyczepić.

Zostaw komentarz:

• Pyza
    odpowiedział(a)
    Podobno według ETKi rozrząd nie jest dedykowany do mojego silnika i tu moge mieć problem z ASO ciekawe czy w VW cos sie zmieni skoro Skoda ma taki zestaw w swojej ofercie :/

Zostaw komentarz:

• t_omko
    odpowiedział(a)
    Ja mam na rozrząd 2 lata gwarancji.
    Żeby w razie ewentualnych problemów skoda nie miała możliwości kwestionowania zakresu i sposobu przeprowadzonych prac zdecydowałem się właśnie na wymianę także koła łańcuchowego i łańcucha pompy oleju.

Zostaw komentarz:

Pracuję...