Zamieszczone przez strazakp
Problem z rozrządem 1.4 tsi
Zwiń
X
-
-
-
prezes73, no masz rację ale jeżeli mechanicy robią w takiej samej cenie a może drozej to jednak wolę Aso nawet gdyby z gwarancją nie było tak łatwo. Warsztaty mechaniczne też mi nie dada pełnej gwarancji. Gdyby jednak warsztat jakis był znacznie tańszy (przypominam że Aso mam to zrobi w komplecie za 2150zl) to jeszcze nic zna myśleć a tak to wolę Aso.
[ Dodano: Czw 11 Sie, 16 07:08 ]
prezes73, wyslalem pytanie do Aso o gwarancje (pisząc ze ostatni serwis robiłem sam) i dostałem taka odpowiedz:
"Gwarancję ma Pan 2 lata tylko i wyłącznie na sam rozrząd"
Czyli jezeli na skutek awarii rozrządu uszkodzą się inne podzespoly silnika to tego juz nie naprawia??
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez strazakpprezes73, oczywiście że Castrola odpada ;-)
Poprzedni właściciel jeżdżąc autem do Aso brał olej swój (od poczatku 0w40) i tak był wpisany w fakture więc problemu nie było.
Zostaw komentarz:
-
-
prezes73, oczywiście że Castrola odpada ;-)
Poprzedni właściciel jeżdżąc autem do Aso brał olej swój (od poczatku 0w40) i tak był wpisany w fakture więc problemu nie było.
Zostaw komentarz:
-
-
strazakp,Zamieszczone przez strazakpTo może przed wymianą rozrządu (lub jak będzie wymieniany) zrobić serwis olejowy u nich?
Zostaw komentarz:
-
-
prezes73, no ostatni terminowy przegląd minął i na e był robiony w ASO ;-) zrobiłem sobie sam :-)
Faktycznie pewnie tak by było jak piszesz. To może przed wymianą rozrządu (lub jak będzie wymieniany) zrobić serwis olejowy u nich?
[ Dodano: Sro 10 Sie, 16 16:37 ]
crom.de, a to tak można? Bez opłat?
[ Dodano: Sro 10 Sie, 16 16:38 ]
A jeżeli nie w ASO to gdzie w 3miesicie można by zrobić fachowo i w dobrej cenie rozrząd???
Zostaw komentarz:
-
-
strazakp, a dlaczego nie weźmiesz auta zastępczego? Ja od razu wołałem o zastępcze i miałem farta, bo napraw przeciągła się z piątku do poniedziałku (sobota nie pracują).
Zostaw komentarz:
-
-
strazakp, jak chcesz na nią liczyć (gwarancję)a coś się z rozrządem spier...li to : wymieniasz u nich serwisowy olej i serwisowy filtr? Pierwsze pytania w ASO czy tak jest- nie robisz tego....no to sam sobie odpowiedz jaka będzie ich odpowiedz na ten temat z uznaniem gwarancji.
Niestety tak to działa
Zostaw komentarz:
-
-
prezes73, właśnie pisałem ze ze względu na pelna gwarancje. Rozrząd to nie klocki hamulcowe i wole miec gwarancje na części i usluge i jednym miejscu. Jezeli kupiłbym w Aso zestaw naprawczy i pojechał wymienić do jakiegoś mechanika to co z gwarancja w sytuacji awarii rozrządu??? Mechanik zrzucalby na części a Aso na mechanika ;-) Z kosztem bym dużo nie zaoszczedzil wiec wolę oddać jednak do Aso.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez strazakpwiem jakie cuda robią mechanicy ;-) stad brak zaufania
Zostaw komentarz:
-
-
crom.de, to faktycznie sporo czasu by wysiedzieć tam na miejscu. Nby daleko do dmu nie mam tylko kiepski dojazd bez auta a pieszo za daleko jednak. Tak czy inaczej chwile będę chcial zostac by skontrolować czy faktycznie wymienili ten rozrząd. Pracowałem kiedys przez kilka mcy w Aso fiata i wiem jakie cuda robią mechanicy ;-) stad brak zaufania. Na ogol to podstawowe naprawy robię sam lub oddaje do swojego zaufanego mechanika ale ze względu na rozrząd i chęć posiadania pełnej (robocizna i części) gwarancji to wole dać do Aso.
Zostaw komentarz:
-
-
Mam zamiar zostac w aso na czas wykonywania uslugi
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez strazakpChciałbym się was poradzić na co powinienem zwróci uwage?
Zostaw komentarz:
-
-
yunior81, no to dobrze bo na ogol to nie pozwalają a jedynie można cos tam zobaczyć na ekranach tv w poczekalni dla klientów. Ja zakładam ze takiej możliwości miec nie będę ale chciałby chociaż zobaczyc moment przed demontażem i tuz po montażu. A ile czasu to trwa?
Zostaw komentarz:
-
-
W ASO, gdzie serwisuje Skody, mozna caly czas stac podczas naprawy.
Zostaw komentarz:
-
-
Zdecydowałem ze wrzesnien-październik br pojaze na wymianę rozrządu (Plichta Gdańsk, cena 2150zl za zestaw naprawczy+wszystkie dodatki z wymiana). Mam zamiar zostac w aso na czas wykonywania uslugi (mam kawalek do domu)Chciałbym się was poradzić na co powinienem zwróci uwage? Czy zażyczyć sobie obejrzenia przed demontażem i później po założeniu nowych części?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez SonyJakie miałeś objawy przed wymianą rozrządu i jaka powtarzalność ? Jak oceniono zużycie części i konieczność wymiany kpl po rozbiórce ?
Pytałem się w ASO odnośnie stanu części ewentualnie opinii mechanika na temat starego rozrządu i nikt nie był w stanie nic ciekawego powiedzieć prócz tego że po rozebraniu... przy ręcznym kręceniu było widać, że napinacz nie domagał.
Zamieszczone przez SonyJakie masz wrażenia/doświadczenia z użytkowania latem i zimą Fuchsa 0W40 (kultura i cichość pracy silnika, odpalenia, praca rozrządu) ? - olej taki użytkuję od niedawna.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez strazakpTylko raz mialem przy odpalaniu odglos łańcucha ale wydaje mi się ze rok temu auto pracowalo (nawet na postoju) ciszej wiec mysle ze jak mam juz 103kkm przebiegu a mam zamiar jeździć jeszcze 2-3 lata to warto zainwestować i miec spokój. Może jesienią odstawie do aso.
A poza tym, powiedziano mi w ASO, że jak na razie mieli jeden konkretny przypadek z 1.4 TSI. Był to VW Golf, w którym zapaliła się kontrolka silnika. Po rozebraniu silnika okazało się, że łańcuch przeskoczył, ale jakimś cudem nie narobiło to bałaganu...auto miało ok. 50 tys km i według właściciela Golfa nie było wcześniej żadnych objawów...
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez t_omkoPewnie dobra oliwa i krótkie interwały pomagają przedłużyć życie.... ale nie wystarczą:>
Zamieszczone przez t_omkoi śmigam na Fuchs'ie Supersyn (wcześniej 0W30, od 2,5 roku na 0W40)
Zostaw komentarz:
-
-
kkuligowski, To niedrogo cie to wyszlo w sumie :-)
Ja się chyba juz zdecydowałem i prewencyjnie wymienie komplet na zestaw naprawczy gdzie w jednym Aso dali cenę 1980 zl. Tylko raz mialem przy odpalaniu odglos łańcucha ale wydaje mi się ze rok temu auto pracowalo (nawet na postoju) ciszej wiec mysle ze jak mam juz 103kkm przebiegu a mam zamiar jeździć jeszcze 2-3 lata to warto zainwestować i miec spokój. Może jesienią odstawie do aso.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez SonyCzyżby to tylko kwestia doboru oliwy i odpowiednio wczesnej jej wymiany, a nie wymiany rozrządu :wink:
Ja wymieniam olej co roku (ok. 13 tys.) i śmigam na Fuchs'ie Supersyn (wcześniej 0W30, od 2,5 roku na 0W40).
Zostaw komentarz:
-
-
Cisza jest cały czas, na zimnym i na ciepłym.
Łańcucha nie było słychać tylko "warkot" czasami przy odpalaniu.
Mechanik powiedział że jak na 76 tys to bardzo był już słaby. Widać było spory luz miedzy kołem a wariatorem. Na obu ślizgach spore ślady obcierania (ale chyba po to są )
Ja oleju NIE wymieniałem. Wrócił mój o przebiegu około 5 tys km. Dolewka do stanu i jest OK.
Wczoraj zapłaciłem wreszcie za naprawę i całość mnie wyszła 1300 zł.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez kkuligowskiCisza nastała przy odpalaniu
U mnie po przebiegu ok. 2 tys. km od zmiany oleju (teraz Fuchs 0W40) przestało hałasować przy uruchamianiu silnika. Przez te pierwsze ok. 2 tys. km jeszcze prawie każdego dnia hałasowało, czasem z rana, czasem po postoju w ciągu dnia, mimo że wymianę poprzedzono płukanką LM. Wcześniej miałem podobnie na Mobil 1 ESP 5W30.
Rozrząd nie był robiony, a sam się przecież nie naprawił :shock: :roll: - zapewne układ smarowania się wyczyścił i dobrze nasmarował :wink:
Czyżby to tylko kwestia doboru oliwy i odpowiednio wczesnej jej wymiany, a nie wymiany rozrządu :wink:
Zobaczymy co będzie dalej, ale teraz nie mam się do czego przyczepić.
Zostaw komentarz:
-
-
Podobno według ETKi rozrząd nie jest dedykowany do mojego silnika i tu moge mieć problem z ASO ciekawe czy w VW cos sie zmieni skoro Skoda ma taki zestaw w swojej ofercie :/
Zostaw komentarz:
-
-
Ja mam na rozrząd 2 lata gwarancji.
Żeby w razie ewentualnych problemów skoda nie miała możliwości kwestionowania zakresu i sposobu przeprowadzonych prac zdecydowałem się właśnie na wymianę także koła łańcuchowego i łańcucha pompy oleju.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: